Kant en klaar gezond glutenvrij brood heb ik nog niet kunnen vinden. Ik heb inmiddels zelf behoorlijk wat glutenvrije broden gebakken, maar dit is toch wel mijn favoriet!

Het bakken van dit glutenvrije brood kost even tijd, maar het is wel echt de moeite waard. Ik bak dit brood vaak in het weekend en bewaar hem in plakken in de vriezer.

Door het brood te bakken in een gietijzer pan in de oven, blijft het vocht beter in het brood en krijg je een heerlijke knapperige korst.

Ingrediënten voor 1 brood

  • 500 gr. Melenmix (bijv. 200 gr. boekweit, 200 gr. amandelmeel en 100 gr. bruin rijstmeel)
  • 250 gr. gekookte Bieten
  • 25 gr. Psylliumvezel
  • 50 gr. Chiazaad
  • 4 theelepels Wijnsteen bakpoeder
  • 30 gr. Walnoten
  • 30 gr. Pompoenpitten
  • 30 gr.  Zonnebloempitten
  • 2 eetlepels Zout
  • 2 druppels Groene stevia-extract (optioneel)
  • 1 eetlepels gesmolten Kokosolie om in te smeren
  • 2 eetlepels Rijstolie
  • 250 ml warm Water

Aan de slag

  1. Zet de oven aan op 200°C en zet een gietijzerpan in de oven (als je dit niet hebt leg je het brood gewoon op een bakplaat met bakpapier);
  2. Weeg alle ingrediënten af en zet klaar;
  3. Pureer de bieten met je staafmixer;
  4. Meng eerst alle ‘natte’ ingrediënten door elkaar: de bietenpuree, het water en de stevia. Mix goed door elkaar;
  5. Vervolgens voeg je de psylliumvezel, het chiazaad en de zout toe. Roer goed met een garde of vork, zodat je geen klontjes krijgt. Voeg ook de 2 eetlepels rijstolie toe. Het mengsel wordt snel een stevige massa. Laat even staan, we gaan hier straks mee verder;
  6. Meng in je keukenmachine (of een grote kom als je geen keukenmachine hebt) de melenmix en het bakpoeder door elkaar;
  7. Voeg nu het ‘natte’ mengels met de bieten toe en laat de keukenmachine zachtjes draaien;
  8. Voeg vervolgens de pompoen-, zonnebloempitten en de walnoten in stukjes toe en laat de keukenmachine draaien (of kneed met je handen) totdat je een elastische deeg krijgt. Het deeg moet niet te nat zijn, voeg dan nog wat extra meel toe. Is het te droog? Voeg dan nog wat extra wat toe;
  9. Leg een bakpapier klaar en maak een mooi ronde bol van het deeg. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant;
  10. Smelt de kokosolie en bestrijk het brood hiermee. Ik heb er daarna nog een beetje glutenvrije witte bloem overheen gedaan omdat het er mooi uit;
  11. Doe het brood vervolgens 50 minuten in de gietijzeren pan in de oven. Haal de laatste 10 minuten de deksel eraf voor een extra knapperige korst!
  12. Laat afkoelen op een rekje, zodat het brood knapperig blijft.

Je kan het brood goed in de vriezer bewaren, snijd het in dikke plakken en bewaar het in een afgesloten bak.

Eet smakelijk!

One Comment

Leave a Reply