Pancakes van havermout zijn een gezond en makkelijk ontbijt. Als je kiest voor de makkelijke versie dan heb je binnen 10 min. een lekker ontbijtje op tafel. De versie die ik maakte kost iets meer moeite, maar je krijgt er wel extra luchtige pancakes voor terug. Heb je even niet zoveel tijd en zin om je uit te sloven? Kies dan voor de makkelijke versie!

Met de toppings kun je natuurlijk variëren. Ik gebruik meestal gewoon het fruit en de noten die ik heb liggen.

Ingrediënten voor 1 persoon

Voor de pancakes

  • 40 gr. Havermout
  • 1 rijpe Banaan (hoe rijper, hoe beter)
  • 1 Biologisch ei
  • Klein handje Blauwe bessen
  • 1/2 theelepel Wijnsteen bakpoeder
  • 1/2 theelepel Kaneel
  • Snufje Zout

Toppings (variëren kan met al het fruit, noten & zaden)

  • 1 flinke eetlepel Kokosyoghurt (of andere plantaardige yoghurt, behalve soja)
  • Blauwe bessen
  • Frambozen
  • Aardbeien
  • Pecannoten
  • Kaneel

Aan de slag

Stevige pancakes (makkelijke versie)

  1. Prak de banaan met een vork en meng er vervolgens alle ingrediënten doorheen. Roer goed door, totdat je een dik beslag hebt.
  2. Zet een grote koekenpan op laag vuur en doe een beetje kokosolie in de pan.
  3. Verdeel het beslag in drie hoopjes in de pan. Dek af met een deksel en bak ongeveer 4 min. per kant. Houd ze goed in de gaten, zodat ze niet aanbranden aan de onderkant.

Luchtige pancakes

  1. Splits het ei en klop het eiwit met een mixer stijf. Het eiwit is stijf genoeg als je de kom ondersteboven kunt houden en het eiwit blijft zitten;
  2. Meng in je keukenmachine de havermout, banaan, bakpoeder, kaneel en zout totdat je een dun beslag hebt. Het mag dikker zijn dan normaal pannenkoekenbeslag;
  3. Doe het beslag in een aparte mengkom en spatel er voorzichtig het eiwit doorheen. Niet roeren, want dan haal je alle luchtigheid er weer uit! Als laatste spatel je voorzichtig de blauwe bessen erdoorheen;
  4. Zet een grote koekenpan op laag vuur en doe een beetje kokosolie in de pan;
  5. Verdeel het beslag in drie hoopjes in de pan. Dek af met een deksel en bak ongeveer 4 min. per kant. Houd ze goed in de gaten, zodat ze niet aanbranden aan de onderkant. Draai ze voorzichtig om (ze zijn breekbaar).

Eet smakelijk!

2 Comments

Leave a Reply