Panna Cotta wordt meestal gegeten als dessert, waarbij dit gemaakt wordt met koemelk en room. Laatst was ik uiteten bij een restaurant waar Wortel Panna Cotta als voorgerecht op de kaart stond. Dat vond ik zo’n leuk idee, dat ik ben gaan experimenten om een vergelijkbare vegan versie te maken. En dat is gelukt!:)

Je moet wel van de structuur van Panna Cotta houden, ik vind het vooral in combinatie met iets krokants super lekker! En het is natuurlijk een heel origineel voorgerecht als je je een keer wil uitsloven voor je vrienden.

Ingrediënten voor 2 porties (of 4 kleine)

Voor de panna cotta

  • 100 gr. Wortels geschild
  • 300 ml. Plantaardige melk
  • 2 gr. Gember
  • 100 ml. Kokosmelk
  • 1/2 theelepel Agar Agar (vegan gelatine)
  • Peper & Zout

Toppings

  • 1 kleine Zoete aardappel
  • Een paar Hazelnoten
  • 1 eetlepel Wilde rijst

Aan de slag

De Panna Cotta

  1. Schil de wortels en de gember, snijd ze in plakken.  Kook de wortels in de plantaardige melk en gember gaar;
  2. Giet af, haal de gember er tussenuit en pureer de wortelen glad met je staafmixer;
  3. Meng in een pannetje de wortelpuree met de kokosmelk en breng op smaak met de Peper & Zout;
  4. Voeg een halve theelepel Agar Agar toe en verwarm ongeveer 2 minuten;
  5. Verdeel daarna over 4 kleine ingevette bakjes (bijv. eierdopjes) of 2 grotere bakjes;
  6. Laat de panna cotta afkoelen en zet daarna voor minimaal 3 uur in de koelkast.

De zoete aardappel chips 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Was de zoete aardappel en snijd met een dunschiller in kleine plakjes. Je kan de schil er gewoon aan laten.
  3. Leg de plakjes op een met bakpapier bekleden bakplaat. Strooi er wat zout overheen en eventueel een heel klein beetje kokosolie (ik heb het zonder gedaan en ze werden lekker krokant).
  4. Bak zo’n 5-10 minuten krokant. De chipjes zullen behoorlijk krimpen.
  5. Zodra ze afgekoeld zijn, bewaar je ze in een luchtdicht bakje of zakje.

De wilde rijst poffen

  1. Verhit een flinke laag kokosolie in de pan en zorg dat het goed heet is.
  2. Doe er voorzichtig de wilde rijst in en laat het ongeveer 20 sec. poffen. Dit gaat heel snel!
  3. Haal de rijst uit de olie met een schuimspaan en laat goed uitlekken.

Serveren

  1. Hak de hazelnoten fijn.
  2. Haal de Panna Cotta uit de bakjes, soms moet je een beetje heen en weer schudden om ze eruit te krijgen. Leg ze op een mooi bord.
  3. Strooi er de hazelnoten, de zoete aardappelchips en de gepofte wilde rijst overheen.

Eet smakelijk!

Leave a Reply