In de supermarkten is het erg moeilijk om chocolade te vinden die je kan eten als je het endometriose dieet volgt. In bijna alle chocolade zit een vorm van suiker en/of lactose. Een goede reden dus om zelf chocolade zonder suiker te maken. Is chocolade maken moeilijk? Nee, het is zelfs super makkelijk!

Mijn eerste poging was meteen heel lekker, het enige nadeel was dat de chocolade buiten de koelkast snel smolt. Na wat onderzoek, kwam ik erachter dat dit komt doordat er te weinig chocoladekristallen in chocolade zitten als je het niet tempereert. Het klinkt een beetje ingewikkeld, maar dat is het niet. Probeer het gewoon eens.

De chocolade is lekker romig, zoet, vol van smaak en heel erg verslavend!

Ingrediënten voor 2 repen

Voor de chocolade

 • 100 gr. Cacaoboter
 • 65 gr. Cacaopoeder (het beste is rauwe cacao)
 • 20 gr. Kokosolie
 • 1/4 theelepel Vanillepoeder
 • 15 druppels Groene Stevia-extract
 • Snuf Zout

Vulling (optioneel)

 • Hazelnoten
 • Gedroogde vijgen
Tip: Ik kocht cacaoboter en rauwe cacao online bij Pit & Pit. Je kunt dit vaak ook kopen bij de grotere supermarkten.

Aan de slag

 1. Smelt de cacaoboter met de kokosolie au-bain-marie;
 2. Zodra het helemaal gesmolten is haal je het pannetje van het vuur en voeg je de cacao, vanille, zout en stevia toe. Roer goed door totdat je een egale massa hebt;
 3. In principe heb je nu chocolade, maar om de structuur perfect te krijgen gaan we de chocolade nog tempereren. Giet hiervoor 2/3 van het mengel op een koude plaat of in een koude platte schaal en schep om totdat de temperatuur van de chocolade afgekoeld is tot ongeveer 27℃. Als je geen thermometer hebt, de chocolade is ongeveer 27℃ als het dikker begint te worden.
 4. Daarna giet je de 2/3 van de chocolade terug in het pannetje bij de warme 1/3 van de chocolade. Roer goed door, de temperatuur zal nu ongeveer stijgen tot 31℃.
 5. Giet de chocolade in je gewenste vorm en laat afkoelen in de koelkast voor 2 uur. Wil je niet zo lang wachten? 30 minuten in de vriezer werkt ook;

Eet smakelijk!

Leave a Reply